Kako napisati dobru zamolbu?


Kako napisati dobru zamolbu?

 

Zamolbu napišite bez mnogo isticanja vlastitih ambicija. Navedite znanja vještine i želju za rad. Nije poželjno u zamolbi isticati velike ambicije jer poslodavac  na to gleda kao na potencijalnu  konkurenciju .

 

Cilj otvorenih molbi je razgovor za posao, čak i ako trenutno ne zapošljavaju. Želite ih zainteresirati toliko da vas hoće imati u vidu jer je na tržištu rada  smjena stalna. Ako kompanija ima smjernice za nove zaposlenike, vodite se njima, a kad ih nema, napravite malo istraživanje da im se vaša molba uvuče pod kožu.

Uz otvorenu zamolbu, sredite i CV

Ponajprije, vaša se aplikacija sastoji od životopisa i zamolbe.  Čak i ako vam se čini da imate pristojan CV, razmislite ponovno. Ako već niste, ovo je pravi trenutak da kreirate nekoliko prilagođenih CV-a za različite profile poslova na koje se javljate. Važno na početak, manje važno na kraj i ne pretjerujte sa stvarima koje poslodavcu neće značiti apsolutno ništa.  Ponekad pravila postoje da bi se kršila – ako vaš posao ili osobnost to ne dozvoljava, ne morate imati strogi Europass CV niti 'stati' na jednu stranicu životopisa, no onda to argumentirajte sadržajem.

Nakon što ste sredili životopis i dali nekome da provjeri smisao i lektorske greške, vrijeme je za pisanje zamolbe.  Naravno, već ste istražili internetske stranice tvrtke i znate o čemu se radi na vašem potencijalnom budućem poslu.

Kako izgleda efektivna zamolba?

Od čega se sastoji?

·                Objašnjenje vašeg iskustva i vještina koji se poklapaju s tim poslom

Zaključak

Neće svaki mail uroditi plodom, no više truda oko pojedine zamolbe više se isplati negoli slanje otvorenih molbi svim potencijalnim poslodavcima u Hrvatskoj. Kolo tržišta rada stalno se okreće i sve što šaljete, činite sa stilom i svojim potpisom može utjecati na vaše kasnije zapošljavanje. A ako živite u malom mjestu ili ciljate na manju tvrtku, možda možete ostvariti osobni kontakt ili se raspitati koji im je trenutni projekt i ponuditi svoje usluge.  

 

www.trazimposao.hr